3.0 POTASSIUM
3.1 fungsi
Potassium diperlukan untuk mengekalkan imbangan cecair badan, menghantar isyarat saraf, pelepasan insulin, dan kontraksi otot.
Kekurangan potassium bukanlah sesuatu yang jarang berlaku kerana pengambilan garam yang banyak, makan makanan yang dikilang, pengambilan diuretik dan meminum air yang banyak akan menyahkan potassium daripada badan kita.
Mereka yang mengambil diuretik untuk mengawal penyakit darah tinggi dan sembab hendaklah berhati-hati apabila mengambil makanan yang tinggi kandungan potassium kerana banyak jenis diuretik yang menyebabkan kehilangan potassium dalam air kencing.
Alkohol, kopi, gula, diuretik, makanan berkarbohidrat rendah , tekanan mental dan fizikal, boleh menyebabkan kekurangan potassium.
3.2 sumber
Potassium wujud hampir pada semua bahagian dalam haiwan dan tumbuhan asli, dan terdapat dalam hampir semua makanan yang kita makan.
Buah-buahan yang kaya dengan potassium termasuklah
- pisang,
- limau, jus limau,
- anggur, jus anggur,
- tembikai,
- prun,
- peach, pear,
- avocado.
Sayur-sayuran yang kaya dengan potassium termasuklah
- mentimun,
- ubi kentang.
- kobis,
- kacang, kacang peas
- tomato.
Lain-lain sumber potassium yang baik ialah hasil susu dan daging termasuk daging lembu, kambing, ayam dan ikan.
3.4 kesan berlebihan
Pengambilan potasium/sodium menyebabkan gangguan yang serius kepada rentak denyutan jantung dan merosakkan saraf/buah pinggang.
3.3 kesan kekurangan
- Keletihan, lemah badan.
- Tekanan mental, denyutan jantung tidak normal.
- Kulit kering, tekanan darah rendah.
- Sembab, terdapat protin dalam air kencing, dan kejang otot.
No comments:
Post a Comment