Friday 15 July 2011

asid folik


ASID FOLIK
1.1          fungsi
Folik Asid dianggap sebagai makanan otak, ia diperlukan untuk pengeluaran tenaga  dan pembentukan sel darah merah.
Ia juga menguatkan imuniti dengan membantu dalam pembentukan yang sesuai dan fungsi sel darah putih.
Oleh kerana ia berfungsi sebagai  ko-enzim dalam sintesis DNA dan RNA , ia adalah penting untuk pecahan dan penyalinan sel yang sihat.
 Folik asid terlibat dalam metabolisma protin, dan telah digunakan dalam pencegahan dan rawatan  folik asid anemia.
Zat ini juga boleh membantu dalam depresi dan "anxiety".
Folic asid sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf  "embryonic" dan " fetal" , yang mana amat penting untuk tumbesaran yang normal.  
Folic asid sangat berkesan apabila digabungkan dengan vitamin B12 dan vitamin C.

1.2          sumber
Makanan berikut mengandungi folik asid: barli, daging lembu, bran, ragi yang ditapai, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan,  oren,  sayuran berubi, ikan salmon, tuna, gandum, dan bijirin. 

1.3          kesan kekurangan
-          Sakit disekeliling mulut.
-          Sakit lidah.
-          Tumbesaran yang lembap, pada kanak-kanak.
-          Anemia.

No comments:

Post a Comment