Sunday 17 July 2011

BETIK

BETIK DAN KHASIATNYA


KANDUNGAN:

Jika dilihat pada warnanya, confemlah betik kaya dengan vitamin C.
betik juga kaya dgn vitamin A & Kalium. selain itu, ia juga mengandungi kalsium, besi, vitamin B (tiamin, riboflavin,niasin)...


KHASIAT:

- mencegah penyakit canser dan jantung...
- baik untuk kulit dan sembelit....


PETUA:

- Melembutkan daging (daging panggang boleh dilembutkan dgn membalutnya dgn daun betik / atau guna sepotong betik muda dan dimasukkan kedalam masakan).

- daun betik yang direbus dan diminum airnya dapat membuang angin di badan.

- ubat menreda demam denggi. (belum di buat kajian, tp menurut testimoni, wendy yong pegwai penyelidik biodeversity hutan, selepas meminum air perahan daun betik yang matang, platlet darah yang diserang virus denggi berkurangan)...

- menghilang jerawat- (hancurkan buah betik, tampal di bahagian berjerawat,biarkn sekejap dan cuci)


JUMLAH KALORI:

1 slices bersamaan 159g

-corb:     11.3g
-lemak :  0.2g
-protein:  2.4g

jumlah kalori:  56kcal
kcal/g         :  0.35  (darab dgn jumlah g yg anda mkn)

rujukan : food calories list version 2.0 (http://www.sususejat.com/)


RESIPI BUAH BETIK:

MANISAN (DESSERT)

bahan:

300g   buah betik ranum
10g    sagu(kering)
100g   susu sejat
sekit   garam


cara:

1. sagu di rendam (xkisah kolor apa, sebaiknya putih)

2. blend buah betik (klu boleh jgn letak air- brgantung kpd blender yg digunakn)

3. panaskan susu sejat bersama sedikit garam, kalau xnak manis boleh letak air ikut suka, kemudian masukan sagu......

4. biarkan sejuk sebentar, baru masukan buah betik kedalam periuk.

5. siap di hidangkan. boleh letak di peti dahulu kalau nak sejuk.....


SEKIAN

No comments:

Post a Comment