Monday 18 July 2011

egg tofu




EGG TOFU

makanan ini mudah lagi berkhasiat. Resipi ini sesuai bg mereka yang gemar mengambil hidangan yang agak berat ketika breakfast.


Bahan2:

3 paket       egg tofu (dihancurkan guna garfu)
3biji           telur ayam (omega-3)

1sudu        udang kering (dipotong kecil2)

3-5 tgkai    daun bawang (hiris nipis)
1/2 sudu    tepung jagung
secubit      garam
secubit      rempah ratus (ikut suka)

cara2:

1. egg tofu (halal) dilenyek mengunakan garfu klu berair toskan

2. pecahkan telur dalam mangkuk siap2, sebaiknya gunalah telur omega 3.(baik utk otak n kdgn kolestrol)

3. tepung jagung dibancuh dengan air sedikit, bersama garam dan rempah. rempah apa yang ada kat rumah, boleh juga guna serbuk lada hitam atau putih ikut suka, tapi saya suka guna rempah-ratus MAMA LIZA sebab rasa herba tulen.

4. tumiskan udang kering yg siap di basuh dan dipotong guna pisau kecil2...

5. masukan telur tadi bersama tofu (perlahankan api).

6. air bancuhan jugak dimasukan.

7. masukan daun bawang yang telah dihiris.

8. setelah agak kering, bolehlah di angkat dan di hidang.

9. Boleh letak sayur kacang pnjang dihiris nipis atau lobak dipotong halus kalau nak lebih sihat....


cara menghidang:

1. jika hendak makan ketika sarapan, bolehlah dihidang bersama roti buat seperti sandwich. letak sikit tomato atau timun.

2. jika dimakan waktu dinner, bolehlah ikut gaya orang jepun, guna daun salad, bungkus dengan daun salad dan makannnnn.....


fakta nutrition:

berasaskan telur dan kacang soya.

- mengandungi isoflavin yang boleh menghindari dari kanser.
- mengandungi asid amino yang baik untuk otak
- mengandungi vitamin A
- tinggi vitamin D
- jika mengunakan telur omega 3 baik untuk kulit dan juga otak disamping mengurangkan tekanan darah.

- kebaikan makanan ini mudah dicerna (lembut) dan mempunyai tenaga yang cukup untuk menjalani tugas harian anda.

fakta kalori:

tofu lembut  300g
carb:     13.6g
lemak:   0.1g
protein:  13.8g
kalori:    110kcal
nisbah:  0.37kcal/g (darab dgn jumlah g yang di ambil)

No comments:

Post a Comment