sambal belacan ini hanya untuk mereka-mereka yang kurang gemar makan pedas dan rasa belacan yang sangat kuat.... macam saya lah.....
BAHAN A (BLEND)
2biji tomoto
8biji cili padi
4-5 bj bawang merah
1/2 bawang besar kuning (1/3 klu yg besar sgt)
1cm halia
1cm belacan
5sudu cuka/4-5biji limau kasturi
BAHAN B
2tsp ajinamoto
3tsp garam
2spoon gula
3sudu minyak
METHODE:
1. Blend semua bahan A dgn air sedikit saja...kecuali 1 biji tomato..
2. Setelah semua di blend halus, baru masuk satu biji lagi tomato tp blend sekejap sahaja biar ada ketul2 besar sikit.
3. panaskan minyak, masuk semua bahan, kemudian masak sampai kering.
4. klu nak lebih sedap, blh masuk sedikit udang kering dan mangga muda yang kuning2 sedikit.... masuk sedikit saja....
No comments:
Post a Comment