Friday 17 June 2011

sambal belacan tomato

sambal belacan ini hanya untuk mereka-mereka yang kurang gemar makan pedas dan rasa belacan yang sangat kuat.... macam saya lah.....




BAHAN A (BLEND)
2biji          tomoto
8biji          cili padi
4-5 bj       bawang merah
1/2           bawang besar kuning (1/3 klu yg besar sgt)
1cm          halia
1cm          belacan
5sudu       cuka/4-5biji limau kasturi


BAHAN B
2tsp          ajinamoto
3tsp          garam
2spoon      gula
3sudu        minyak




METHODE:


1. Blend semua bahan A dgn air sedikit saja...kecuali 1 biji tomato..


2. Setelah semua di blend halus, baru masuk satu biji lagi tomato tp blend sekejap sahaja biar ada ketul2 besar sikit.


3. panaskan minyak, masuk semua bahan, kemudian masak sampai kering.


4. klu nak lebih sedap, blh masuk sedikit udang kering dan mangga muda yang kuning2 sedikit.... masuk sedikit saja....

No comments:

Post a Comment