Friday, 27 May 2011

kek lapis strawbery coklat cudburry

BAHAN A
10 BIJI   TELUR
<200g    GULA HALUS
320g       HORLICK
300g       TEPUNG HK
1 Tin       Nestle Cream
3 sudu   GOLDEN SYRUP
1sudu    OVALATTE
180g       KAYA
1sudu    GLYCERIN
1 TSP     VANILLA

BAHAN B
500g       BUTTER
1 TIN      SUSU PEKAT

BAHAN C
-          COKLAT PASTE +PEWARNA COKLAT
-          STRAWBERY PASTE + PEWARNA MERAH
-          COKLAT CUDBURRY (5X5)


METHOD
1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Bahagi adunan kepada dua bahagian
4.       Masukan pawarna respectively dan kacau sampai warna sekata. Warna blh tambah ikut citarasa.
5.       Sediakan luyang 9x9 dengan sapukan sedikit marjerin
6.       Potong kertas minyak mengikut saiz luyang
7.       Masukan tepung adunan coklat sebanyak 8 sudu - ratakan
8.       Bakar adunan 100 degre selama 5 minit hanya mengunakan api atas.
9.       Diulangi dengan adunan merah. Tetapi sebelum dibakar susun kepingan coklat strawberry diatas adunan merah.
10.   Bakar sampai abis tepung.