Friday 20 May 2011

CHOCCHIP COOKIES

CHOC CHIP COOKIES (Untuk 2 adunan) 5-6 BALANG KOT


BAHAN A
1680 g   BUTTER
540 g      CUSTOR SUGAR (gula)               
540 g      BROWN SUGAR


BAHAN B
6nos      TELUR                                      
6nos      KUNING TELUR                             

BAHAN C
2160 g                   TEPUNG GANDUM
½ tsp x6                BAKING POWDER                       
½ tsp x6                SODA BIKARBONAT                                                     

BAHAN D
120 ml   SUSU SEGAR (kotak)  
3 tsp VANILLA ESSEN                               

BAHAN E
1600 g   CHOC CHIP  
400 g NIB ALMOND          


            
METHOD
1.       Pukul sampai kembang bahan A
2.       Masukan bahan B sedikit demi sedikt ke dalam aduanan yang sudah kembang.
3.       Bahan C di ayak terlebih dahulu bersama-sama.
4.       Masukan bahan C dan bahan D kedalam adunan berselang seli dengan sedikit demi sedikit.
5.       Masukan bahan E kedalam adunan dan pukul sekejap sahaja bersama adunan.
TIP= AGAR LEBIH RANGUP BIARKAN SEMALAMAN DI DALAM PETI AIS, LEBIH LAMA LAGI SEDAP.
P/S- TSP =sudu measurement yg plg kecil... maybe separuh dr sudu tea kot....

No comments:

Post a Comment