BAHAN A
1680 g BUTTER
540 g CUSTOR SUGAR (gula)
540 g BROWN SUGAR
BAHAN B
6nos TELUR
6nos KUNING TELUR
BAHAN C
2160 g TEPUNG GANDUM
½ tsp x6 BAKING POWDER
½ tsp x6 SODA BIKARBONAT
BAHAN D
120 ml SUSU SEGAR (kotak)
3 tsp VANILLA ESSEN
BAHAN E
1600 g CHOC CHIP
400 g NIB ALMOND
METHOD
1. Pukul sampai kembang bahan A
2. Masukan bahan B sedikit demi sedikt ke dalam aduanan yang sudah kembang.
3. Bahan C di ayak terlebih dahulu bersama-sama.
4. Masukan bahan C dan bahan D kedalam adunan berselang seli dengan sedikit demi sedikit.
5. Masukan bahan E kedalam adunan dan pukul sekejap sahaja bersama adunan.
TIP= AGAR LEBIH RANGUP BIARKAN SEMALAMAN DI DALAM PETI AIS, LEBIH LAMA LAGI SEDAP.
P/S- TSP =sudu measurement yg plg kecil... maybe separuh dr sudu tea kot....
No comments:
Post a Comment