Friday 27 May 2011

kek lapis coklat cheese

KEK LAPIS CHOCLATE CHEESE



BAHAN-BAHAN
BAHAN ADUNAN CHEESE
1kg         KRIM CHEESE (philadelphia)
210g       GULA HALUS
1tsp       ESEN VANILLA
1tsp       LEMON OIL
4biji        TELUR

BAHAN ADUNAN COKLAT
420g       BUTTER
500g       GULA
1 tsp      PASTE CHOCLATE
110g       SERBUK KOKO
350g       TEPUNG HK/RED ROSE



METHOD

UNTUK ADUNAN CHEESE:
1.       Keluarkan cheese semalaman awal, agar lembut dan pukul bersama gula sampai putih
2.       Masukkan assen vanilla dan lemon oil
3.       Masukkan telur sedikit demi sedikit
UNTUK ADUNAN COKLAT
1.       Pukul gula + butter sampai putih/kembang
2.       Masukkan telur + coklat paste sedikit demi sedikit
3.       Masukkan tepung koko yang sudah di ayak
4.       Masukkan tepung hongkong/redrose
5.       Sediakan luyang 9x9 yang telah disapu minyak dan diletakkan kertas minyak
6.       Bakar terlebih dahulu adunan coklat ( 8 sudu) dengan suhu 100⁰C dengan api atas selama 5 minit.
7.       Di ikuti dengan adunan cheese (12 sudu).
8.       Sila pastikan luyang sentiasa dip using-pusing agar masak dengan rata.
Tip lapisan dikira masak – terdapat rengangan antara tepung dengan luyang, so masa masak bergantung kepada jenis oven yang digunakan. Ada yang mengambil masa lama, ada gak yang sekejap