Friday, 27 May 2011

kek lapis evergreen

KEK LAPIS EVERGREEN

BAHAN-BAHAN
BAHAN A
15nos    EGG YOLK
5 nos     EGG
200g       GULA
400g       TEPUNG HK
2pck       SANTAN
3sudu    GOLDEN SYRUP
1sudu    OVALATTE
1sudu    GLYSERIN

BAHAN B
500g       BUTTER
½ tin      SUSU PEKAT

BAHAN C
1 TSP     PANDAN PASTE
2sudu    PEWARNA HIJAU


METHOD
1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Masukkan bahan C. Warna boleh tambah ikut suka hati, tapi paste jangan banyak sangat takut pahit. Mungkin ½ sudu memadai.
4.       Sediakan luyang 9x9 yang disapu margerin dan lapis dengan kertas minyak.
5.       Bakar  lapisan pertama dengan 8 sudu. Bakar suhu 100⁰C guna api atas. Selama 5 minit.
6.       Pusing-pusingkan luyang agar masak sekata.
7.       Masak apabila terdapat rengangan antara sisi tepung dengan luyang.
8.       Ulangi bakaran dengan lapisan seterusnya sampai tepung habis.