Wednesday, 20 February 2013

resipi tausa



Selalunya xramai yang tau kuih ni nama dia tausa.... org cina selalu jak buat bentuk bulat2... tp disebabkan nak bentuk bulat tu leceh hamba buat bentuk yg pelik2 cket....



tausa inti kacang hitam 


inti pandan

inti teratai (lotus)



RESIPI


Bahan A

250g tepung gandum
110 air sejuk (btol2 sejuk)
80g minyak@marjerin dicairkan
1/2 tbs gula kastor (larutkan dalam air sejuk diatas)

Bahan B

180g tepung biasa
120g lemak sayur
1/2 tsp garam


resipi ni sy dapat dari Pn Azizah jiran dengan Pn Norbaiyah makcik
setelah 3 kali buat xjadi2, (keras)
maka sy gabungkan resipi menjadilah seperti resipi di atas, konfem sedap...

proses adun:

adun bahan A sekali, masuk semua serentak baru adun sampy semua cinta bersatu.

bagitu jugak bahan B adun sekali...

cara lapiskan dia:

ambil adunan A canai  xpayah nipis betul,
ambil adunan B, canai atas adunan A. TAKPAYAH GUNA KAYU ROL PAKAI TANGAN POM BOLEH...
klu nk guna gelas plastik bikin roll pom boleh lah diterima jugak..... (mak aku bt mcm tu)

maka satukanlah mereka, canai sampai nipis,
lipat kemudian canai lagi, sehingga  nipis.
kemudian gulungkan lapisan yg dicanai,
prses mencanai mungkin blh berlaku lebbih dari 5 kali untuk menghasilkan lapisan pada pastri...




                                 kemudian bakarlah roti terssebut, selama 2o minit suhu 150,.... sapu kuning telur dulu            
                                           atas dia.... (kuning telur ya.... putih xboleh) klu nak cantik sikit
                                                 boleh letak pewarna kuning telur dalam itu telur kuning.....
                                                              boleh la sdh itu,,,,













No comments:

Post a Comment