KERABU APPLE
BAHAN2
1biji APPLE MERAH
1biji APPLE HIJAU
1biji SUNKIST
⅓biji CARROT
1biji BWG MERAH
½ biji CILI BESAR
1sudu MADU
½ biji LIMAU
sikit GARAM
CARA2
1. Baca bismillah terus p kedai
2. Beli semua bahan
3. Ambil pisau tajam dan potong semua cantik2 ikut suka, tp hiris nipis2 and kecil2 kira comman lah
4. Gaul semua bahan
5. Masuk kat peti
6. Lepas 30 minit hiding kat pingan yang cantik
KERABU TOMATO
BAHAN2
2biji TOMATO
1biji BAWANG BESAR COLOR MERAH
2-5biji CILI (BLEND)
1biji CILI POTONG
sikit GARAM/AJINAMOTO
sikit GULA
CARA2
1. Baca bismillah
2. Sedia semua bahan
3. Gaulkan semua
4. Masuk peti
5. Hidang selepas 30 minit
6. Kalau dimalamkan lagi sedap. Tapi semalam saja.
AIR ASAM
Air asam selalunya disediakan bersama nasi daging. tapi bolehlah dibuat sebagai penambah selera makan.
BAHAN2
1BIJI BAWANG BESAR COLOR MERAH
1BIJI CILI HIJAU
1BIJI CILI MERAH
1CM BELACAN
SIKIT GARAM/ AJINAMOTO
SIKIT GULA
AGAK2 ASAM JAWA
METHOD
1. Blend cili dan belacan
2. potong bawang
3. bancuh air asam jawa
4. gaul semua ikut suka, kalau nak masam letak air asam banyak2
5. kalau nak pedas boleh letak cili api,
6. those for sabahan, cili maksud lada besar.
KERABU KOBIS
BAHAN-BAHAN
2-3 sudu KACANG TANAH
⅓ biji KOBIS
1-2biji CILI
½ biji CARROT
1biji BAWANG MERAH (BESAR)
sikit CUKA
sikit GULA
sikit GARAM
method
1. Kacang tanah goring dan blend
2. Kobis ,cili, carrot, bawang potong kecil2
3. Gaul bersama semua bahan
4. 30 minit masuk peti
5. Hidang
No comments:
Post a Comment