10-12 ekor Ikan basung (sebarang jenis ikan)
5-7 batang Serai
4-5cm halia
7 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5-8 biji limau kasturi/cuka
10-12 kpg cili kering
2-5 biji cili padi/1 sudu cili giling puteri
15-20 sudu minyak
METHOD
1. Ikan direbus untuk diambil isinya dan di buang semua tulang. Sebarang ikan boleh digunakan. Kalau ikan sungai atau ikan yang busuk/xfresh or ikan rebus yang xabis makan semalam bolehlah di recycle. So jimat belanja makanan.sll nak bt ni xpayah pakai ikan mahal2.
2. Rebus dan Blend cili kering sampai halus, selalunya kalau pakai cili kering sukatan untuk banyak ikan sama banyak dengan kepingan cili kering. Kalau dua kali blend okey kot.
3. Blend juga serai,bawang, halia, cili padi.
4. Panaskan minyak, agak2 banyak minyak tu mcm boleh goreng cekodok. Tumis semua bahan, masukan cili kering. Kalau nak lebih pedas masukan cili giling. Jangan risau kalau banyak ni ciling kering dari ikan. Sabab memang pon tu ikan di biarkan berenang-renag lagi.
5. Masukan semua perisa, garam, ajinamoto, gula dan limau.
6. Kalau dah okey rasa, masukan ikan.
7. Gaul sampai kering. Ni penting biar sampai kering so barsabar lah.
8. Kalau Nampak pucat masukan jak cili kering lagi/ bergantung jenis cili kering yang diguna, Kalau dah pedas tak perlu cili padi or cili giling. Selalunya cili kering yang gred A yang kecil2 tu memang berapi telinga.
9. Rasa ikut suka, kalau nak masam letak jak limau banyak2.
10. Lepas tu hidang.