Monday, 23 May 2011

KULIT TART/ PASTRY CREAM

TART ( 1 ADUNAN) ~ better buat 2 aduanan klu nak cuba
SUGAR DOUGH
1.       62 g        BUTTER
2.       62 g        SUGAR
3.       ½             nos EGG
4.       125 g      CAKE FLOUR
5.       2.5 g       VANILLA ESSEN

METHOD
1.       Pukul butter + gula
2.       Masuk telur + essen vanil.
3.       Masuk tepung

Tip – klu doh keras tambah butter sikit/ selain tu biar kat peti ais 2-3 hari lagi sedap/ klu xnak kulit tart lembik sangat bila cream dimasukan, biarkan kulit tart kat peti selama beberapa minute.

PASTRY CREAM
1.       321 g      FRESH
2.       ¼ TSP    Vanilla essen
3.       75 g        Sugar (÷2 bahagian)
4.       22 g        Custard powder
5.       8 g          Cake flour
6.       3 nos     Egs yolk
Bahan A (egg yolk/flour/custard/ ½ sugar/letak sikit susu segar as fluid)
Bahan B (fresh milk/ vanilla/ ½ sugar
METHOD
1.       Bahan B dipanaskan sampai mendidih cket, kemudian masukan kedalam bahan A.
2.       Panaskan semula bahan mix tersebut sampy likat, guna sudu utk mengetahui ia masak atau x. iaitu jika di buat garisan membelah, belahan tidak bercampur semula apabila ia masak.
Bakar pada 180 ⁰C / 15 MINUTE ---->sampy nampak keperangan/ lagi perang lagi bagus lambat lembik.