Tuesday, 31 May 2011

SAMBAL IKAN



BAHAN2
10-12 ekor           Ikan basung  (sebarang jenis ikan)
5-7 batang           Serai
4-5cm                    halia
7 biji                       bawang merah
2 biji                       bawang putih
5-8 biji                   limau kasturi/cuka
10-12 kpg             cili kering
2-5 biji                   cili padi/1 sudu cili giling puteri
15-20 sudu          minyak

METHOD

1.       Ikan direbus untuk diambil isinya dan di buang semua tulang. Sebarang ikan boleh digunakan. Kalau ikan sungai atau ikan yang busuk/xfresh or ikan rebus yang xabis makan semalam bolehlah di recycle. So jimat belanja makanan.sll nak bt ni xpayah pakai ikan mahal2.

2.       Rebus dan Blend cili kering sampai halus, selalunya kalau pakai cili kering sukatan untuk banyak ikan sama banyak dengan kepingan cili kering. Kalau dua kali blend okey kot.

3.       Blend juga serai,bawang, halia, cili padi.

4.       Panaskan minyak, agak2 banyak minyak tu mcm boleh goreng cekodok. Tumis semua bahan, masukan cili kering.  Kalau nak lebih pedas masukan cili giling. Jangan risau kalau banyak ni ciling kering dari ikan. Sabab memang pon tu ikan di biarkan berenang-renag lagi.

5.       Masukan semua perisa, garam, ajinamoto, gula dan limau.

6.       Kalau dah okey rasa, masukan ikan.

7.       Gaul sampai kering. Ni penting biar sampai kering so barsabar lah.

8.       Kalau Nampak pucat masukan jak cili kering lagi/ bergantung jenis cili kering yang diguna, Kalau dah pedas tak perlu cili padi or cili giling. Selalunya cili kering yang gred A yang kecil2 tu memang berapi telinga.

9.       Rasa ikut suka, kalau nak masam letak jak limau banyak2.

10.   Lepas tu hidang.

Friday, 27 May 2011

kek lapis pertemuan

KEK LAPIS PERTEMUAN


BAHAN A
15 BIJI   TELUR KUNING
5 BIJI      TELUR
200g       GULA HALUS
320g       HORLICK
1 tsp      ESEN PISANG
300g       TEPUNG HK
1sudu    OVALATTE
180g       KAYA
1paket  SANTAN PAKET
1sudu    GLYCERIN


BAHAN B
500 g      BUTTER
½ TIN     SUSU PEKAT


BAHAN C
-          ½ SUDU PANDAN PASTE + 2 SUDU PEWARNA HIJAU
-          ½ SUDU SUNSKIST PASTE + 2 SUDU PEWARNA KUNING
-          ½ SUDU STRAWBERRY PASTE + 2 SUDU PEWARNA MERAH
-          2 SUDU PEWARNA UNGU



METHOD

1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Bahagi adunan kepada 4 bahagian. Masukkan bahan C respectively
4.       Sediakan luyang 9x9 yang disapu margerin dan lapis dengan kertas minyak.
5.       Masukan adunan kedalam  piping atau botol sos.
6.       Piping dari hujung kehujung secara bersilang X.
7.       MERAH-HIJAU-KUNING-UNGU
8.        Pastikan saiz sama dan ketebalan pun seimbang.
9.       Tiada ruang kosong yang tertinggal. Maksudnya rapatkan setiap paipingan.
10.   Bakar pada suhu 100⁰C selama 5 minit. Pusing-pusingkan luyang agar masak sekata.
11.   Masak apabila terdapat rengangan antara sisi tepung dengan luyang.
12.   Ulangi bakaran dengan lapisan seterusnya sampai tepung habis.


kek lapis horlick

KEK LAPIS HORLICKS
BAHAN A
10 BIJI   TELUR
<200 g   SUGAR
200 g      HORLICK
250 g      TEPUNG HONGKONG
1sudu    OVALETTE
1 TSP     VANILLA
1sudu    GLYSERIN

BAHAN B
500 g      BUTTER
½ TIN     SUSU PEKAT
METHOD
1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Sediakan luyang 9x9 yang disapu margerin dan lapis dengan kertas minyak.
4.       Bakar  lapisan pertama dengan 8 sudu. Bakar suhu 100⁰C guna api atas. Selama 5 minit.
5.       Pusing-pusingkan luyang agar masak sekata.
6.       Masak apabila terdapat rengangan antara sisi tepung dengan luyang.
7.       Ulangi bakaran dengan lapisan seterusnya sampai tepung habis.



kek lapis evergreen

KEK LAPIS EVERGREEN

BAHAN-BAHAN
BAHAN A
15nos    EGG YOLK
5 nos     EGG
200g       GULA
400g       TEPUNG HK
2pck       SANTAN
3sudu    GOLDEN SYRUP
1sudu    OVALATTE
1sudu    GLYSERIN

BAHAN B
500g       BUTTER
½ tin      SUSU PEKAT

BAHAN C
1 TSP     PANDAN PASTE
2sudu    PEWARNA HIJAU


METHOD
1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Masukkan bahan C. Warna boleh tambah ikut suka hati, tapi paste jangan banyak sangat takut pahit. Mungkin ½ sudu memadai.
4.       Sediakan luyang 9x9 yang disapu margerin dan lapis dengan kertas minyak.
5.       Bakar  lapisan pertama dengan 8 sudu. Bakar suhu 100⁰C guna api atas. Selama 5 minit.
6.       Pusing-pusingkan luyang agar masak sekata.
7.       Masak apabila terdapat rengangan antara sisi tepung dengan luyang.
8.       Ulangi bakaran dengan lapisan seterusnya sampai tepung habis.

kek lapis strawbery coklat cudburry

BAHAN A
10 BIJI   TELUR
<200g    GULA HALUS
320g       HORLICK
300g       TEPUNG HK
1 Tin       Nestle Cream
3 sudu   GOLDEN SYRUP
1sudu    OVALATTE
180g       KAYA
1sudu    GLYCERIN
1 TSP     VANILLA

BAHAN B
500g       BUTTER
1 TIN      SUSU PEKAT

BAHAN C
-          COKLAT PASTE +PEWARNA COKLAT
-          STRAWBERY PASTE + PEWARNA MERAH
-          COKLAT CUDBURRY (5X5)


METHOD
1.       Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2.       Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3.       Bahagi adunan kepada dua bahagian
4.       Masukan pawarna respectively dan kacau sampai warna sekata. Warna blh tambah ikut citarasa.
5.       Sediakan luyang 9x9 dengan sapukan sedikit marjerin
6.       Potong kertas minyak mengikut saiz luyang
7.       Masukan tepung adunan coklat sebanyak 8 sudu - ratakan
8.       Bakar adunan 100 degre selama 5 minit hanya mengunakan api atas.
9.       Diulangi dengan adunan merah. Tetapi sebelum dibakar susun kepingan coklat strawberry diatas adunan merah.
10.   Bakar sampai abis tepung.


kek masam manis

KEK LAPIS MASAM MANIS



BAHAN A
10 BIJI   TELUR
200 g      SUGAR
300 g      CRAKER JACOB’S (blend dan ayak)
200 g      TEPUNG HONGKONG
1sudu    OVALETTE
1 TSP     VANILLA
1sudu    GLYSERIN

BAHAN B
500 g      BUTTER
½ TIN     SUSU PEKAT

BAHAN C
180 pcs ASAM MANIS/SLL COLOR MERAH YANG MACAM DUIT2 TU
1 sudu   PEWARNA KUNING
1 sudu   PEWARNA HIJAU


METHOD


1.       Pukul bahan A sampai kembang.

2.       Masukan bahan B

3.       Bahagi adunan kepada dua bahagian

4.       Masukan pawarna respectively dan kacau sampai warna sekata. Warna blh tambah ikut citarasa.

5.       Sediakan luyang 9x9 dengan sapukan sedikit marjerin

6.       Potong kertas minyak mengikut saiz luyang

7.       Masukan tepung color hijau sebanyak 8 sudu - ratakan

8.       Bakar adunan 100 degre selama 5 minit hanya mengunakan api atas. Bergantung pada oven anda gunakan. Maka, oven besar yang selalu chef pakai untuk bakar pizza mmg xsesuai. Sebab kek akan jadi keras sedikit kerana suhu bawah tetap ada.

9.       Kalau nak tau masak, agak2 yang tepung dengan luyang sudah nampak merengang sedikit.

10.   Lakukan semula step 7 dengan tepung berwarna hijau jugak, tetapi sebelum bakar susun kepingan asam manis diatas tepung.

11.   Apabila sudah masak, masukan tepung berwarna kuning serupa step 7 sebanyak 2 lapisan.

12.   Step berulang dilakukan sampai tepung habis, atau 6 lapisan hijau, dan 6 lapisan untuk kuning. Seperti didalam gambar.


kek lapis coklat cheese

KEK LAPIS CHOCLATE CHEESE



BAHAN-BAHAN
BAHAN ADUNAN CHEESE
1kg         KRIM CHEESE (philadelphia)
210g       GULA HALUS
1tsp       ESEN VANILLA
1tsp       LEMON OIL
4biji        TELUR

BAHAN ADUNAN COKLAT
420g       BUTTER
500g       GULA
1 tsp      PASTE CHOCLATE
110g       SERBUK KOKO
350g       TEPUNG HK/RED ROSE



METHOD

UNTUK ADUNAN CHEESE:
1.       Keluarkan cheese semalaman awal, agar lembut dan pukul bersama gula sampai putih
2.       Masukkan assen vanilla dan lemon oil
3.       Masukkan telur sedikit demi sedikit
UNTUK ADUNAN COKLAT
1.       Pukul gula + butter sampai putih/kembang
2.       Masukkan telur + coklat paste sedikit demi sedikit
3.       Masukkan tepung koko yang sudah di ayak
4.       Masukkan tepung hongkong/redrose
5.       Sediakan luyang 9x9 yang telah disapu minyak dan diletakkan kertas minyak
6.       Bakar terlebih dahulu adunan coklat ( 8 sudu) dengan suhu 100⁰C dengan api atas selama 5 minit.
7.       Di ikuti dengan adunan cheese (12 sudu).
8.       Sila pastikan luyang sentiasa dip using-pusing agar masak dengan rata.
Tip lapisan dikira masak – terdapat rengangan antara tepung dengan luyang, so masa masak bergantung kepada jenis oven yang digunakan. Ada yang mengambil masa lama, ada gak yang sekejap


Monday, 23 May 2011

KEK CHOCLATE MOIST

COKLAT MOIST CAKE


CAKE DOH


BAHAN A
190 g butter
330 g sugar

BAHAN B
4 nos egg
½ tea spoon vanilla

BAHAN C
250 g FLOUR
50 g cocoa powder
1 sudu teh baking powder
½ tea spoon soda bicarbonate
Little of salt

BAHAN D
250 ml water



METHOD
1.       Bahan A di pukul sampai kembang.
2.       Masukan bahan B yang telah disatukan.
3.       Kesemua bahan C, diayak bersama terlebih dahulu
4.       Kemudian masukan bahan C dan D secara berselang seli. (6x selang-seli kot)
Bakar pada 180 ⁰C selama 30 minite mungkin. Try guna lidi untuk tau masak ker x…..


HIASAN ATAS KEK


COKLAT CAIR


BAHAN-BAHAN
1.       1 CAWAN COKLAT PANAS
2.       1 CAWAN/TIN SUSU PEKAT
3.       20 ML SUSU CAIR
4.       20 g BUTTER
METHOD
1.       Double boil bahan 1 dan 2.
2.       Kemudian matikan api
3.       Masukan bahan 3 dan gaul
4.       Kemudian masukan bahan 4, biar saja jangan gaul. Biar cair sendiri



COKLAT GANAGHE

BAHAN-BAHAN
218 g      Chocolate
17 g        butter
156 g fresh cream



METHOD
1.       Panaskan fresh cream (jangan sampai mendidih)
2.       Masukan coklat (white/coklat) kacau dan tutup api
3.       Masukan butter dan biar melebur sendiri baru kacau perlahan-laphan dari bawah ke atas.