KEK LAPIS PERTEMUAN
BAHAN A
15 BIJI TELUR KUNING
5 BIJI TELUR
200g GULA HALUS
320g HORLICK
1 tsp ESEN PISANG
300g TEPUNG HK
1sudu OVALATTE
180g KAYA
1paket SANTAN PAKET
1sudu GLYCERIN
BAHAN B
500 g BUTTER
½ TIN SUSU PEKAT
BAHAN C
- ½ SUDU PANDAN PASTE + 2 SUDU PEWARNA HIJAU
- ½ SUDU SUNSKIST PASTE + 2 SUDU PEWARNA KUNING
- ½ SUDU STRAWBERRY PASTE + 2 SUDU PEWARNA MERAH
- 2 SUDU PEWARNA UNGU
METHOD
1. Masukkan bahan A . pukul sampai kembang
2. Masukkan bahan B. pukul sampai sebati
3. Bahagi adunan kepada 4 bahagian. Masukkan bahan C respectively
4. Sediakan luyang 9x9 yang disapu margerin dan lapis dengan kertas minyak.
5. Masukan adunan kedalam piping atau botol sos.
6. Piping dari hujung kehujung secara bersilang X.
7. MERAH-HIJAU-KUNING-UNGU
8. Pastikan saiz sama dan ketebalan pun seimbang.
9. Tiada ruang kosong yang tertinggal. Maksudnya rapatkan setiap paipingan.
10. Bakar pada suhu 100⁰C selama 5 minit. Pusing-pusingkan luyang agar masak sekata.
11. Masak apabila terdapat rengangan antara sisi tepung dengan luyang.
12. Ulangi bakaran dengan lapisan seterusnya sampai tepung habis.
No comments:
Post a Comment