Sunday, 10 July 2011

ambuyat

Ambuyat  merupakan makanan alternatif  kepada beberapa suku atau bangsa di Borneo selain daripada nasi. Bersifat lekit @ gummy. Ada juga mengatakan ambuyat ini berkebolehan membuat kulit para pengemarnya akan lebih lembut atau cerah. 

Makanan ini lazimnya dimakan oleh suku kaum Brunei, Bisaya, Bajau, Kadayan . untuk makluman terdapat pelbagai bangsa di Sabah. Bangsa-bangsa yang di nyatakan tadi merupakan bangsa yang menganuti agama Islam.  Antara contoh lain, bangsa Sino, Kadazan dan Dusun atau Sungai selalunya menganuti agama Kristian.  Kadazan dan Dusun merupakan kaum Majoriti di Sabah.

Ambuyat berasal daripada pokok rumbia. (Tak semua orang makan ulat rumbia yer). Terdapat beberapa proses sebelum ianyanya menjadi ambuyat.  Ambuyat yang masih mentah dikenali sebagai Ambulung oleh kaum Brunei.

Pokok Rumbia  > Ambulung @ Sagu > Ambuyat
Proses menghasilkan Ambulung dinamakan proses Mengarus. 

Selalunya ambuyat dimasak mengunakan air  yang sangat panas ( air yang mengelegak). Jika mengunakan kettle ketika memasak air panas, jarang berhasil menjadi ambuyat.

Ada beberapa cara untuk memasak Ambuyat, ada yang masak di kuali, ada juga yang masak air panas tuang terus keatas Ambulung. Cara yang paling selamat adalah masak di dalam kuali, konfem jadi tapi agak susah. Berbanding masak air panas lalu dituang ke atas ambulung. Proses ‘memasak’ ini juga dikenali sebagai proses ‘menumpah’. So orang tak kata memasak ambuyat tetapi orang akan kata menumpah ambuyat.

Kaum Brunei selalunya mengunakan cara memasak air panas, kerana cara ini lebih mudah. Tapi beresiko tinggi bagi mereka yang belum biasa, kerana mungkin akan terdapat ketulan putih-putih (ambulung tidak masak). Jika terkurang air ambuyat akan keras, dan jika terlebih air dia akn menjadi lembik. Jika lambat untuk mengaul air dengan rata juga akan menyebabkan ambuyat berketul  putih.

Ambuyat selalunya akan dimakan dengan kuah atau juga dipangil cacah. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Ada yang mengunakan kuah kari, kuah ikan rebus, kuah tempoyak, atau kuah ikan. Selalunya kuah atau cicah ini akan dimodified menjadi lebih berasa iaitu lebih masam dan pedas. Dicampur  bawang merah dan jeruk membangan. Untuk makluman jeruk membangan hanya terdapat di area Bornoe. Iaitu sejenis buah mangga yang sangat-sangat  masam, kulitnya  tebal berwana kelabu coklat.

Ambuyat hanya sedap apabila panas, jika sejuk ia akan menjadi keras. Kaum Brunei selalunya mengunakan candas yang diperbuat dari buluh untuk makan. Tapi ada juga yang mengunakan sudu atau garfu. Terpulang bagaimana ia di sajikan keranaperbezaan kaum ketika makan ambuyat juga berbeza. Contohnya bagi kaum Bajau, mereka mengunakan sudu kerana mereka makan di atas pingan masing-masing bersama kuah sendiri. Tapi tidak bagi kebanyakan kaum Brunei yang makan berjemaah dalam satu basen. Dan kuah juga di kongsi bersama. Maka sebaiknya semua lauk-pauk dan juga kuah di sediakan terlebih dahulu sebelum menumpah ambuyat.

Ambuyat ini menyebabkan kita akan berasa sangat kenyang ketika memakanya, tetapi cepat juga berasa lapar semula. Ini kerana ambuyat lebih kepada sumber karbohirat berair. So bagi mereka yang ingin menjaga diet agar tidak nampak buncit, makanan ini tidak berapa sesuai.

CARA MENYEDIAKAN KUAH AMBUYAT. 

Disebabkan rumah bujang, so kelengkapan adalah kurang sana-sini. Kali ini saya menyediakan kuah isi ikan. Semua jenis ikan sesuai, tapi disebabkan ikan basung paling murah rm2 sekilo maka saya mengunakan ikan basung. Save bajet.
 



LANGKAH 1
Ikan di rebus bersama kunyit, serai, halia dan bawang. Air rebusan jangan di buang.


                                                           
LANGKAH 2
Isi ikan di tumbuk smbil buangkan tulang-tulang ikan. plez jangan blend. nanti hancur sangat x sedap.







 

LANGKAH 3
Ambil timun dan ambil isi nya. ikut suka nak berapa biji.


 
 LANGKAH 4
Masukan isi ikan, sedikit belacan, cili padi,garam, limau kasturi, bawang merah.
sekiranya anda ada ikan masin bolehlah di masukan sekali, makesure goreng dulu ikan masin tu kemudian tumbuk. selalu guna ikan masin yang besar tu, selalu kita pangil "ikan masin buruk".

picture kuah di atas macam tak berapa menjadi 
sebab terlalu banyak air, selalu ia akanlebih pekat macamkuah laksa.
kalau pandai buat kuah laksa, pakai kuah laksa pun jadilah. 



CARA MENUMPAH AMBUYAT
 
 

LANGKAH 1
Ambulung di rendam terlebih dahulu. selalunya semalaman.alasan tak tahu. mungkin untuk membersihkan kot. 
tetapi kalau expres pun boleh juga, lepas cuci terus jak tumpah.



 


 LANGKAH 2
masukkan sedikit air. kemudian kacau. selalunya ia akan menjadi seperti serdak cecair semula.


 

LANGKAH3
Masukkan air panas yang baru mendidih.
pastikan sangat-sangat mendidih. untuk makluman
tuang air panas sampailah ambulung yang putih (cair) menjadi putih colourless
( putih seperti anda lihat gam air @ gummy)
tapi pastikan ketika melakukan tugasan ini anda tidak berkeseorangan.
kerana anda perlukan orang lain untuk menuang air panas tersebut.
tugas anda ialah sentiasa mengacau ambulung tersebut agar ia masak sekata.  
lainlah kalau dah pakar.
anda juga mesti mengacau dengan cepat agar tidak ada ketulan putih.



LANGKAH 4

picture di atas juga merupakan gambar Ambuyat yang gagal di sediakan.
kerana tidak cukup air.
(first time menumpah, semata-mata untuk entry ini. coz saya tak makan Ambuyat)
ia nampak masih putih tapi bukan putih jernih.
untuk mengetahui ia masak sempurna atau tidak,
ialah jika anda angkat mengunakan sudu
ia akan meleket dan tidak akan putus.
jika masih putus-putus, belum masaklah maksudnya.
kalau jadi begini anda nak tambah air banyak manapun ia tetap tak akan masak,
kerana air panas sudah tidak bercampur dengan bendalah ini.
Tapi jangan risau, ada cara untuk mengatasi masalah ini
masukkan ambuyat kedalam kuali atau periuk, 
tambah sedikit air panas agak2,
kemudian kacau sampay ia bertukar warna dan gummy.





 

No comments:

Post a Comment