Monday, 22 August 2011

KARI KEPALA IKAN


Fistime masak ikan kepala kari, tapi memang sedap..... walaupom puasa, rasa agak kow2...

tapi tersilap sikit jer , lambat sangat masuk sayur terung, sampy nak tunggu terung masak, ikan dah agak hancur cket...


BAHAN-BAHAN

2biji           Bawang bombay hiris
sejemput    ketumbar
sejemput    jintan putih

1cm           halia (blend)
2biji           bawang merah (blend)
2biji           bawang putih (blend)
 
1bungkus    kari ikan (888/babas/alagapas)-bancuh 
1/2sudu      kunyit serbuk-bancuh
3sudu         cili kering -bancuh


1/2 tin        santan cream ayam brand / (susu sejat)
2sudu         asam jawa

1kg           ikan(merah/tengiri/+++)

3biji          terung
3biji          bendi
2biji          lada merah besar




cara-cara


-tumis bawang bombay+jintan putih+ketumbar
-masukkan bahan yang di blend
-masukan rempah yang dibancuh sampy pecah minyak klu nak sedap letak jintan putih sikit
-masukan santan yang dibancuh bersama air asam jawa klu xnak kolestrol abaikan santan atau ganti dengan susu sejat.
-letak air ikut suka+garam +gula
-masukan ikan dan sayur2an
-tunggu sampay mendidih/sambil kacau2 klu letak santan
-siap 




 

No comments:

Post a Comment