Monday, 22 August 2011
KARI KEPALA IKAN
Fistime masak ikan kepala kari, tapi memang sedap..... walaupom puasa, rasa agak kow2...
tapi tersilap sikit jer , lambat sangat masuk sayur terung, sampy nak tunggu terung masak, ikan dah agak hancur cket...
BAHAN-BAHAN
2biji Bawang bombay hiris
sejemput ketumbar
sejemput jintan putih
1cm halia (blend)
2biji bawang merah (blend)
2biji bawang putih (blend)
1bungkus kari ikan (888/babas/alagapas)-bancuh
1/2sudu kunyit serbuk-bancuh
3sudu cili kering -bancuh
1/2 tin santan cream ayam brand / (susu sejat)
2sudu asam jawa
1kg ikan(merah/tengiri/+++)
3biji terung
3biji bendi
2biji lada merah besar
cara-cara
-tumis bawang bombay+jintan putih+ketumbar
-masukkan bahan yang di blend
-masukan rempah yang dibancuh sampy pecah minyak klu nak sedap letak jintan putih sikit
-masukan santan yang dibancuh bersama air asam jawa klu xnak kolestrol abaikan santan atau ganti dengan susu sejat.
-letak air ikut suka+garam +gula
-masukan ikan dan sayur2an
-tunggu sampay mendidih/sambil kacau2 klu letak santan
-siap
Labels:
PERIUK BELANGA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment